İnsanlara Karşı Botlar, Hangisi Kazanacak

Kripto piyasası genellikle çok dalgalı bir piyasa olması ile bilinir. Hatta herhangi bir ETF alamamasının en büyük sebeplerinden birisi bu dalgalı düzen olarak gösterilir.

Peki bu dalgalanmaya ne sebep oluyor? Daha doğrusu, marketlerdeki bu aşırı hızlı alım satım işlemlerini görmemizin sebebi nedir?

Tek sebebi olmasa da en büyük sebeplerinden birisi: BOTLAR.

Kripto Botları Özel Kılan Nedir

Botlar belirlediğiniz ölçüde sizin adınıza otomatik olarak işlem gerçekleştirirler. Her geçen gün yeni özelliklerle donatılarak daha da karmaşık hale gelmektedirler.

Botlar genel olarak trendleri yakalamaya yarayan algoritmalar kullanarak alım ya da satım işlemlerinin ne zaman yapılması gerektiğine karar vermeye çalışırlar. Bot yazılımları bir süre boyunca forex piyasalarında oldukça fazla kullanılmış olsa da şu anda kripto piyasası ile yeni ve bambaşka bir boyut kazanmıştır.

Olağan piyasalardaki değişimin birkaç cent ile anlatıldığı noktada piyasasındaki değişimler yüzlerce dolar olabiliyor. 7/24 açık bir market olmasından kaynaklı yatırımcılar uyurken ya da herhangi başka bir şey ile ilgilenirken de al-sat işlemlerinden uzak kalmamak için kripto para piyasasında bot kullanmaktadır. Aynı sebepten ötürü bu piyasadaki bot sayısı da oldukça fazladır.

Bazı botlar ücretsiz bir şekilde kullanılabilecekken bazıları aylık ücret istemekte, bazıları ise tamamen alınabilmektedir. Her bot farklı özelliklere sahiptir ve kullanıcısına ne kadar geniş bir yelpazede özellik sunarsa fiyatı da o ölçüde değişmektedir.

İşini iyi yapan botlar kullanıcılarına sürekli uyanık olan kripto piyasasında oldukça fazla avantaj sağlar. Yazılımcısının belirlediği parametreler ile ya da kullanıcısının kendi özel parametreleri ile çalışabilen botlar aracılığı ile bazı yatırımcılar büyük oranlarda kar elde edebilmektedir.

Botlar Ne Yapacağını Nereden Biliyor?

Öncelikle botlar tamamen matematiksel analiz sonuçlarına göre hareket eder. Yani işlemlerinde duyguya yer yoktur. Bu sebepten geleneksel yatırımcıların sürekli karşılaştığı coin ile duygusal bağdan ötürü yanlış yerde alım ya da satım gibi hatalara düşmezler.

Botlar yazılımcılarının onlara verebildiği kapasite kadar hareket kabiliyetine sahip olur. Daha fazla analiz bilen bot daha fazla kazandırır. Yani botu kimin yazdığı en önemli kriterlerinden bir tanesidir. Botlar sahip oldukları analiz yeteneğinin hesaplamaları sonucunda al sinyalini yakaladıkları anda alım ya da satım işlemini gerçekleştirir.

Sonuç olarak botun faydası, hem profesyonel göstergeler kullanarak yeni fırsatları bulabilmesi hem de aynı zamanda mevcut tüm yatırımlara sıkı ve rasyonel bir bakış açısı sunabilmesidir. Açgözlülük sık sık bir yatırımcının zamanında satmasını engeller, ancak bu durum bir botla önlenebilir.

Bununla birlikte günümüzdeki botlar haber analizini yeterince iyi yapamadığından ötürü herhangi bir haberden kaynaklı anlık büyük değişimlerin altında kalabilmektedir.

Botlara Güvenmeli miyim?

Botların sağladığı geniş yelpazedeki araçlar kar çıkarımları için vazgeçilmezdir, ancak büyük kazançlar sağlamak ya da büyük kayıpların önüne geçebilmek için insan entegrasyonu gereklidir.

Kodlama hatalarından arınmış ve arıza süresini minimumda tutan bir botu bulmak önemlidir. Botlar, kullanıcıları kripto dünyasında çok yaygın bir durum olan çökmelere karşı koruyan özelliklerle de entegre edilmelidir.
Geçtiğimiz aylarda bazı botların kullanıcılarının hesaplarını kilitlediği, para çıkışına izin vermediği gibi durumlar ile karşılaştık. Bu sebepten ötürü bilinen botların kullanımı her zaman daha az risk barındırır.

Ancak her kim olursa olsun satılmak istenen bot ile çok büyük oranlarda kazanç elde edildiği gibi reklamlar her zaman karşınıza çıkacaktır. Öncelikle kendi araştırmanızı kendiniz yapın, ve riskinizi olabildiğince azaltın.

Sonuçta, pasif bir gelir peşindeyseniz alım satım botlarının uygun olmadığını unutmayın. Bu tür bir yazılımdan doğru sonuçları almak zaman ve çaba gerektirir – ve genellikle belirli işlemlerin nasıl sonuçlanacağını görmek için geçmiş verilerle ilgili bir stratejiyi yeniden test etmeyi gerektirir. Yeni bir sisteme alışıncaya kadar başlamak için her zaman küçük miktarlarda sermaye ile deneme yapın.

Trade Botları Gelecekte İnsanlardan Daha İyi Olacak mı?

Yapay zeka ve gibi teknoloji alanları trade botlarının gelişimine büyük katkı sağlamaktadır. Ancak bu alanların gelişiminde hala yeterli ilerleme sağlanamadığından daha alınacak çok yol var.

Bir botun, kripto dünyasına yönelik feci bir tehdit tespit edebileceği ya da ortaya çıkan teknolojilerin önemini ölçmesi henüz mümkün değildir. Ayrıca, eğer herkes bir trade botunun kullandığı aynı stratejiyi kullanacak olsaydı, ortada kar elde edecek bir durum söz konusu olmayabilirdi.

Bazı trade botları belirli kelimeler ile sosyal medyada haber analizi yapabilme kabiliyetine sahiptir. Bu durum her ne kadar çok önemli fayda sağlayan kritik bir özellik olarak belirtilse de botlar henüz yalan haber ile gerçek haberlerin ayrımını tam anlamı ile çözemediğinden botların kendi başlarına haber analizine göre hareket etmesi tehlikeli bir sonuca yol açabilmektedir.

Sonuç olarak bazı botlar hem matematiksel analiz hem de haber analizini içeren geniş bir kullanım yelpazesine sahip. Piece of Cake gibi bazı platformlar oldukça geniş yelpazede matematiksel analiz kapasitesine sahip olduğundan kullanıcılar arasında oldukça popüler bir yer elde etmiştir. Bu gibi botların popüler olmasının arkasındaki en büyük etkenlerden birisi kullanıcı dokunuşlarına oldukça fazla yer verebilmesi ile matematiksel analizlerindeki kaliteli sonuçlardır. Bu sebeple hızlı ve çok al-sat işlemleri yapan kullanıcıların gözde seçimlerinden birisi haline gelmişlerdir.

Botlardan Maksimum Fayda Sağlamak İçin Ne Yapmalıyım?

Daha önceden de belirttiğimiz gibi botları tam anlamı ile kullanmayı öğrenene dek minimum miktarda yatırım ile ilerlemek en doğru sonuçlardan birisidir.

Botun performansının kullanıcı tarafından ölçülmesi de oldukça önemli bir kriterdir. Verilen emirlerin doldurulabilmesi sizin almış olduğunuz botu ne kadar doğru şekilde kullanabildiğinizi gösterir.

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin