Tether (USDT) Coin İncelemesi

usdt

Tether (USDT), ABD dolarının değerini yansıtması gereken bir değere sahip birimidir. Fikir, dijital dolar gibi kullanılabilecek sabit bir para birimi oluşturmaktı.

Bu amacı istikrarlı bir dolar niteliği taşıyan coinlere “istikrarlı coinler (stable coins)” denir. en popüler istikrarlı coindir ve hatta birçok popüler borsada dolar gibi davranır!

Sitelerine göre, Tether parayı dijital para birimine dönüştürür, paranın değerini ABD doları, Euro ve Yen gibi ulusal para birimlerinin fiyatına “bağlar”.

Çalışma Prensibi

Diğer kriptolar gibi blockchaini kullanır. Diğer kriptoların aksine, [resmi Tether sitesine göre] “%100 ABD Doları tarafından desteklenir”.

Yani, her Tether’ın 1:1 oranında yedekte tutulan dolarlarca desteklenmesi gerekir (bu büyük bir satış noktası ve tersine çevrilmiş, merkezi olmayan kripto alanında potansiyel bir problemdir).

İdeal olarak bu, Tether’ın tüm borsalarda 1 $ ‘da işlem yaptığı ve bir dolar yerine kullanılabileceği anlamına gelir. Fakat pratikte, fiyat biraz dalgalanma eğilimindedir.

Tether’ın birincil kullanımı, uçucu kripto uzayına bir miktar istikrar sunması ve bankalarla (örneğin bazen tartışmalı fakat lider değişim yapan Bitfinex) anlaşma yapamayan borsalara likidite sağlamasıdır.

USDT ile kuramsal olarak, fiat gibi anlaşma yapmamanız durumunda bile Amerikan Doları gibi sabit bir değere sahip bir paraya dönüştürebilirsiniz! Birçok borsada USDT’ye bir işlem çifti olarak yer veriliyor. Böylece Amerikan Dolarını yansıtan bir coin ile coin almanıza izin veriyor. Bu durum oldukça kullanışlıdır (özellikle Bitcoin’in fiyatı değişken olduğu zaman).

Bununla birlikte;

Tether’ın bir kenara bıraktığı her şey, Tether da bazı problemleri de beraberinde getiriyor.

Kabul etmemiz gerekiyor ki Tether ile ilgili bazı soru işaretlerinizin olması çok normal. USDT için fiat almanın bir noktada amaçlandığı gibi çalışmayabileceği endişesi taşıyor olabilirsiniz. Kripto ekonomisinin  biraz merkezi bir dolar ikamesine “bağlı” olduğu endişesi mevcut. Ayrıca Bitfinex’i çalıştıran bazı kişilerin de Tether’i çalıştırdığı gerçeğine dayanan bir endişe var (Bitfinex, teminat olarak USDT kullanarak marj ticaretine izin veren ve bu anlamda çok az kişinin elinde çok fazla güç sağlayan lider bir borsadır). Tether’ın talep edildiği gibi 1:1 oranını her zaman desteklenmediği endişesi var.

Buradaki problemler ve faydalar aslında aynı kavram etrafında dönüyor. Yani, kripto alanının bir orta ikamete göre kontrol edilmesi, ortadaki bir adam tarafından kontrol edilmesi ve daha sonra buna dayalı beklentilerin belirlenmesi endişelerin odağını oluşturuyor.

Bu durum aslında oldukça ironik, çünkü bu güven ve merkezileşme problemi, büyük ölçüde kriptonun ilk etapta kaçınmaya çalıştığı problemdi!

Altta yatan sorun o zaman, Tether, blockchain teknolojisini kullanmasına rağmen, merkezi olmayan dağıtılmış bir akıllı sözleşme değil; potansiyel olarak yanılabilir insanlar tarafından işletilen bir şirkettir. Aynısı Bitfinex için de geçerlidir. Bitfinex merkezi olmayan peer-to-peer borsa değil; bir şirkettir.

Yine de, onların merkezi doğası onları kötüleştirmez. Sadece Ripple ve XRP ile aynı kategoriye koyar, sonra Bitcoin ile çalışır (yani, kripto ile başa çıkabilen, dağıtılmış saf kümelenmemiş kriptolar değillerdir).

Yine de, kaygıları bir kenara koymak ve alt çizgiyi vurgulamak gerek: Tether, istikrarlı değeri, dünyanın birçok büyük borsalarının birçoğunda kriptolar için ticaret yapma yeteneği ve borsalara likidite sunma yeteneği nedeniyle pratikte çok yararlıdır.

Endişeler ve kaygılar bir yana, gerçek şu ki: Tether bugüne kadar çok iyi çalıştı ve bu, 2018’in başından itibaren piyasadaki en büyük 20 coinden biri olarak bir yer kazandı.

NOT: Kripto alanında insanlar FUD yaymak ister. Bazen FUD, gerçek bir endişe kaynağıdır. Bazen FUD, kişinin bir değişim üzerinde açılan kısa bir pozisyona sahip olduğu veya daha düşük bir giriş noktası aradığı gerçeğinden kaynaklanır.

Sonuç Olarak…

Endişeler gerçektir, ancak sizin için en iyi kısa vadeli hareket olduğunda sizi “USDT’ye gitmekten” vazgeçirmesine izin vermeyin. Kriptografi ile güvence altına alınan ve diğer şifreler kadar spekülasyona maruz kalmayan bir dijital dolar gibi duracak olan Tether’in artıları, Kripto’nun Vahşi Vahşi Dünyasındaki gerçek faydalardır. Kripto’nun uçucu dünyasında, biraz istikrarın olması güzel. Bu koşullar altında, Tether dikkate değer bir kriptodur. Yine de, FUD düşünülmelidir. FUD’u umursamayabilirsiniz, ama eğer yeterince kişi yaparsa, kripto treninin direksiyonuna dev bir anahtar atabilirsin.

 

BİR CEVAP YAZ

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen Adınızı Girin