1999 yılında MIT’nin Auto-ID Merkezinin kurucularından Kevin Ashton’ın ortaya attığı bir ifade olan IoT, yani nesnelerin interneti, günümüze kadar uzanan 19 yıllık serüveninde büyük bir yol katetmiş ve günlük hayatımızdaki yerini aldı. Günümüzde nesneler ve insanlar her zamankinden çok daha fazla iletişim halinde çalışmaktadır. İnternet bağlantılı sensörler sayesinde buzdolapları yiyecek siparişlerini kendisi verirken, otopilotlu araçlar diğer araçlar ile iletişime geçerek gideceğiniz yere en kısa mesafeyi kendisi hesaplayabiliyor. Blockchain destekli Skynet ile IoT teknolojisi yeni bir yüze kavuşuyor.
Günlük yaşantımızda IoT cihazları kullanabileceğimiz onlarca alan mevcuttur. Atık yönetimi, geri dönüştürülebilir enerji, sigorta talepleri, teslimat takipleri bu duruma örneklenebilir.
Daha dikkat çekici bir örnek vermek gerekirse çevre için geliştirlen bazı IoT cihazlardan bahsedebiliriz. Örnek olarak her sene yüzlerce yeni radyasyon, su – hava kalitesi vb. kriterleri ölçen yeni cihazlar geliştiriliyor. Bu cihazlar yardımı ile insan hayatına iyi ya da kötü yönde etki eden değerleri ölçüp istatistik tutabiliyor, ve bu sayede yaşanılabilecek ve yaşanamayacak habitatların bulunması işini gerçekleştirebiliyoruz. Buna en güzel örneklerden bir tanesi Hollanda laleleri olarak gösterilir. Hollanda’da özel şirketler tarafından geliştirilen araştırma yöntemleri ile birlikte lalelerin güneş, su ve hava kriterlerinden hangileri aracılığı ile daha iyi geliştikleri gözlenmiş ve Hollanda lalelerinin kalitesi artırılmıştır.
Bir başka örnek olarak Tesla araçlar göze çarpmaktadır. Tesla araçları otopilot aracılığı ile sürüş deneyimini gerçekleştirebilmektedirler. Bu işlev sırasında diğer Tesla araçlar ile iletişime geçebilmekte ve yol durumu vs. gibi konularda daha fazla bilgiye sahip olarak tahminleme kalitesini yükseltebilmektedir.
Ancak bilinmesi gereken bir diğer önemli nokta ise IoT teknolojisinin yeterli gelişimi sağlayamamış olmasıdır. Bir çok yeni girişim IoT teknolojisi içerisinde yer almak istiyor, ancak yüksek maliyet ve sektördeki devlerin pazarı çevrelemiş olmasından kaynaklı olarak önleri kesilmektedir. Google, Facebook ve Microsoft gibi firmalar IoT pazarını tamamen çevrelemiş ve tüm geliştirmeleri kendileri yapmaktadırlar. Sonuç olarak IoT pazarı büyük firmaların istekleri yönünde ilerlemekte ve yeterli girişimci sayısına erişememektedir.
Blockchain Çözümü
Blockchain teknolojisi bu sorunu açık ve herkes tarafından ulaşılabilir olarak çözmektedir. Yani isteyen her geliştirici Blockchain teknolojisini kullanarak IoT cihazlar için girişimde bulunabilmekte, istatistik tutabilmekte ve kullanabilmektedir. Aynı zamanda Blockchain teknolojisinin sağlamış olduğu güvenlik ve merkezsizlik ilkeleri ile IoT cihazlar için gerekli olan taban kolaylıkla sağlanmaktadır.
Ancak Blockchain teknolojisini kullanarak IoT teknolojisi içerisinde yer almanın da bazı zorlukları vardır. Bunlardan en önemlileri de kolay entegrasyon olmaması ve işlem hızlarının düşük kalmasıdır.
Günümüzde Blockchain teknolojisinin iki önemli lideri olarak görülen Bitcoin ve Ethereum ağları dahi IoT cihazların ihtiyaç duyduğu hızı sağlayamamaktadır.
Skynet, geliştirmekte olduğu teknoloji ve sağlam kadrosu ile bu sorunu çözmek için sektöre girmeye hazırlanıyor.
Bu yazımızda sizler için Skynet Projesini inceleyeceğiz.
Skynet Nedir?
Skynet’in amacı hiper-ölçeklenebilir bir IoT blockchain ağı ve dünyadaki ilk blockchain çipi içeren uçtan uca bir sistem sağlamaktır. Böylece, her büyüklükteki tüm şirketlere hizmet verebilecek bir platform oluşturmayı planlıyorlar.
Skynet, milyarlarca farklı IoT cihazından gelen tonlarca iş yükünü destekleyen ölçeklenebilir bir ağ sağlamak için anlık işlem hızı yüksek bir platform sunmayı amaçlıyor.
Skynet projesi bu çözümü sağlarken Proof of Stake (PoS) ile node kurulumu, dağıtık hesaplama, kripto para girişimi, merkezsiz makine öğrenimi (Machine Learning) ve dağıtık depolama opsiyonlarını da içermektedir. Ekip, tüm bu bileşenlerin çalışabilmesi için Skynet Core adı verilen bir katman üzerinde çalışmaktadır.
Skynet Core Nedir?
Skynet Core lisans istemeyen bir Blockchain Chip mekanizması olarak çalışmaktadır. Risc-V Blockchain Chip’i sayesinde mevcut bir CPU’yu değiştirerek kendi platformuna adapte edebilecek bir yeteneğe sahiptir. Böylelikle IoT cihazların optimize edilmiş çekirdeğe bağlanması kolay bir şekilde halledilebilir.
Bu çipin SC-1000, SC-2000 ve SC-3000 olarak adlandırılan üç tipi mevcuttur. Bahsi geçen bu tip cüzdanlar yüksek güvenlik seviyesi ile korunmakta ve işlem hızlarını kontrol eden hash algoritmalarını barındırmaktadır.
Skynet’in Önemli Özellikleri
Gömülü Kripto Cüzdanlar
Skynet Core yapısında Skynet tokenları olan SON’ları tutabilmek için yerleştirilmiş bir gömülü cüzdan bulunmaktadır. RSA şifrelemesi ile korunacak olan bu cüzdan, IoT teknolojisi ile akıllandırılacak olan cihazların blockchain ağında bir depolama alanına sahip olması için geliştirilmiştir.
Yüksek Performanslı Blok Zinciri
Skynet Core içerisine yerleştirilen bir diğer mekanizma da sadece 4 cihaz ile birlikte saniyede 10.000 işlem hızına erişebilen bir gizli ya da şeffaf blok zinciri ağı oluşturabilecek. Yani yan blok zincirleri oluşturulabilen bir mekanizma mevcut.
Otomatik İşlem Onaylanması
Skynet geliştirilen bir AI yardımı ile otomatik bir şekilde işlemlerin onaylanmasını sağlıyor.
Hash Hızlandırılması
Skynet SHA-256 algoritması ile desteklenen yüksek hızlı işlem gerçekleştirilebilen bir blok zincirine sahip olacak.
Skynet Sinir Ağı Yönetim Ünitesi
Skynet Core yapısı hız sorununu aşabilmek için birbirine bağlı bir yapay sinir ağına sahiptir. Bu model yardımı ile gelişmiş yapay zeka öğrenmesini tetikleyerek işlemlerin giderek hızlanmasını hedefliyorlar. Bahsi geçen modelin geliştirilmesi için Skynet ekibi aracı firmalar ile anlaşma sayısını artırarak mümkün olduğu kadar fazla cihaz ile bağlantı kurmayı hedefliyor. Kurulan bağlantılar aracılığı ile Skynet tüm dünyadaki en büyük son kullanıcıya erişebilen bir IoT katmanı oluşturacak, ve yapının sürekli gelişimini tetikleyecek bir mekanizma kurmayı hedefliyor.
Bu bağlantıların kurulması ve Skynet ağının genişlemesi için Skynet Open Netowrk adı verilen bir sistem kurulmuştur.
Skynet Open Network Nedir?
Skynet son kullanıya dokunabilen dünyanın en büyük platformunu geliştirebilmek için Skynet Open Network (SON) adı verilen bir katman geliştirmiştir. Bu katman aracılığı ile optimize edilmiş bir şekilde kullanıcılar kartlarını IoT cihazların birbirleri ile iletişime geçebilmesi için kolaylıkla çipleyebilecekler.
Node kurulumuna izin veren bu sistemde node sahipleri transfer ücretlerinden kar elde edebilecekler.
Görünen o ki Skynet ekibi karşılaşılabilecek tüm problemlere karşı bir çözüm hazırlamış durumda.
Ekip işi bilen kişilerden oluşuyor. Konu ile ilgili oldukça fazla sayıda onaylı patente sahip olan ekip, mümkün olan tüm teknolojik geçmişe sahip bir grup olarak göze çarpıyor.
Alexander Shi’nin önderliğindeki ekip Qualcom, Alibaba ve daha bir çok önemli firmalarda IoT alanında çalışmalar gerçekleştirmiş.
ICO Metrikleri
Henüz ICO tarihi kesinleşmemiş olmakla birlikte başta Ethereum ağını kullanarak 150.000.000.000 adet ERC20 tipinde token üretilecek. Satış için toplamda %20 oranındaki token ayrılmış.
Mainnet lansmanının ardından satılan token’lar değiştirilerek Skynet blok zinciri üzerinde çalışacak hale getirilecek.
Önemli Linkler
Skynet Website: https://skynet.co/
Skynet Whitepaper: https://skynet.co/img/lightpaper.pdf
Skynet Telegram: https://t.me/SkynetOpenNetwork
Skynet Twitter: https://twitter.com/OpenSingularity
Skynet BitcointalkANN: https://bitcointalk.org/index.php?topic=4641725
Skynet Medium: https://medium.com/skynetproject
Skynet Facebook: https://www.facebook.com/OpenSingularity/
Ethereum Cüzdan Adresi: 0x0Af863DC05fd242d46829a1835555ff4e99902eE